Wat is een asbestattest?​

Een asbestattest is het eindproduct van een grondige asbestinventarisatie van een gebouw. Op basis van deze inventarisatie wordt voor elk gebouw een uniek attest opgemaakt. Het is een essentieel document voor de asbestveiligheid van gebouwen in Vlaanderen. 
Wat zijn de regels en aandachtspunten?

Expertise

Er wordt gerapporteerd welke specifieke bouwmaterialen en onderdelen van het gebouw asbest bevatten.

Risicoanalyse

Ook beschrijft het asbestattest de staat waarin het aangetroffen asbest zich bevindt, bijvoorbeeld of er beschadigingen zijn.

Advies

Daarnaast bevat het asbestattest professioneel advies over hoe het aanwezige asbest veilig beheerd of verwijderd kan worden conform de regelgeving.

Wat kost een asbestattest?

De prijs van een asbestattest hangt af van verschillende factoren, maar u hoeft zich geen zorgen te maken over onverwachte kosten. Bij ASBESTEXPERTS rekenen wij transparante en betaalbare tarieven aan voor dit belangrijk attest.

Gedigitaliseerd asbestattest op tablet

Wanneer is een asbestattest verplicht?​

Een asbestattest wordt vanaf 23 november 2022 verplicht bij de verkoop of schenking van woningen en gebouwen in Vlaanderen die dateren van voor 2001. De asbestinventarisatieplicht geldt voor alle woningen en gebouwen in het Vlaams Gewest, ongeacht of het gaat om hoofdverblijven of tweede verblijven. Ook bijgebouwen zoals garages en tuinhuisjes vallen onder de attestplicht.

Voor appartementsgebouwen geldt een aparte regeling. Zowel voor de privé-gedeelten als voor de gemeenschappelijke delen is een afzonderlijk attest vereist. Voor gemeenschappelijke delen geldt de verplichting pas vanaf 1 mei 2025.

Bij verkoop

In het asbestattest wordt gerapporteerd welke specifieke bouwmaterialen en onderdelen van het gebouw asbest bevatten.

Bij schenking

Schenk je als particulier een woning of ander onroerend goed in Vlaanderen? Dan ben je verplicht om een asbestattest te laten opmaken.

Vraag vandaag uw offerte aan!

Wenst u een vrijblijvende en persoonlijke offerte voor uw asbestattest? Binnen 24 uur ontvangt u een gedetailleerde offerte zonder verborgen kosten.