Golfplaten en asbest: wat moet je weten?

Golfplaten zijn al jarenlang een veelgebruikt bouwmateriaal, vooral op daken en gevels van schuren, loodsen en bijgebouwen. Maar wist je dat veel golfplaten geproduceerd voor 1998 asbest bevatten? Het is belangrijk om deze oude golfplaten goed te laten inspecteren en indien nodig te laten verwijderen, want asbest kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over golfplaten en asbest. Hoe herken je asbesthoudende golfplaten? Waarom zijn ze gevaarlijk? En wat kun je eraan doen?

Wat zijn golfplaten?

Golfplaten zijn platen met een karakteristieke gegolfde structuur, vaak gemaakt van cementvezels. Ze worden veel gebruikt vanwege hun sterkte, waterdichtheid en relatief lage prijs. Tot de jaren ‘90 werden veel van deze platen versterkt met asbestvezels om ze sterker en duurzamer te maken. Pas in 1998 werd het gebruik van asbest in België verboden, wat betekent dat veel oudere gebouwen nog steeds asbesthoudende golfplaten kunnen hebben.

Hoe herken je asbesthoudende golfplaten?

1. Leeftijd

Als de golfplaten vóór 1998 zijn geplaatst, is de kans groot dat ze asbest bevatten.

2. Markeringen

Sommige golfplaten hebben markeringen (NT-New Technology) waarmee je kunt achterhalen of ze asbestvrij zijn.

3. Textuur

Asbesthoudende golfplaten hebben vaak een ruwere textuur dan moderne asbestvrije platen.

Waarom zijn asbesthoudende golfplaten gevaarlijk?

Asbest op zich is niet direct gevaarlijk, zolang het materiaal in goede staat is en de vezels niet vrijkomen. Het probleem ontstaat wanneer golfplaten beschadigd raken door ouderdom, weersomstandigheden of verbouwingswerken. Dan kunnen de asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden. Deze vezels zijn microscopisch klein en kunnen diep in de longen terechtkomen, met ernstige ziekten zoals asbestose, longkanker en mesothelioom als gevolg.

Wat kun je doen als je asbesthoudende golfplaten hebt?

Heb jij nog oude golfplaten liggen? Dan is het belangrijk om niet zelf te gaan sleutelen of verwijderen. Neem contact op met een gecertificeerd asbestdeskundige. Zij kunnen een professionele inspectie uitvoeren en indien nodig de asbest op een veilige manier verwijderen.

Conclusie

Golfplaten met asbest kunnen een risico vormen voor je gezondheid. Heb je twijfels over de veiligheid van jouw dak of gevel? Laat een asbestinventarisatie uitvoeren en onderneem actie als dat nodig is. Zo bescherm je jezelf, je gezin en het milieu tegen de gevaren van asbest.

Heb je vragen over asbesthoudende golfplaten of wil je een asbestinventarisatie laten uitvoeren? Neem contact op met Asbestexperts voor meer informatie en hulp bij asbestproblemen.

Contacteer ons vandaag nog om uw asbestattest te laten opmaken en te profiteren van de beschikbare subsidies.

Vond je dit artikel interessant? Vertel het verder!

Geschreven door

Jordan Rose

Gecertificeerd Asbestdeskundige