Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een groep van zes natuurlijke, vezelachtige mineralen die vroeger op grote schaal in de bouw en industrie werden gebruikt. Vanwege de unieke eigenschappen, zoals hittebestendigheid, sterkte en isolerende werking, werd asbest toegepast in talloze producten, van dakbedekking tot vloerbedekking en isolatiemateriaal.

Kenmerken van asbest

  • Hittebestendig: Asbest kan extreme temperaturen weerstaan, wat het geschikt maakte voor brandwerende materialen.
  • Duurzaam: Asbestvezels zijn zeer sterk en bestand tegen chemische afbraak.
  • Isolerend: Het heeft uitstekende isolerende eigenschappen tegen zowel hitte als elektriciteit.

Gebruik van asbest

In de 20ᵉ eeuw werd asbest wereldwijd gebruikt in verschillende toepassingen. Vooral in de bouwsector was het een populair materiaal voor onder andere dakbedekking, gevelbekleding, leidingen en vloerbedekking. Daarnaast werd asbest verwerkt in huishoudelijke producten zoals strijkijzers en haardrogers vanwege de hittebestendigheid.

Gevaren van asbest

De gevaren van asbest worden veroorzaakt door de vezelachtige structuur. Wanneer asbesthoudende materialen beschadigd raken of verweren, komen de microscopisch kleine vezels vrij in de lucht. Deze vezels kunnen ingeademd worden en zich in de longen nestelen, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals:

  • Asbestose: Een chronische longziekte die leidt tot littekenvorming in het longweefsel en ademhalingsproblemen.
  • Mesothelioom: Een zeldzame en agressieve vorm van kanker die het slijmvlies van de longen, buik of hart aantast.
  • Longkanker: Blootstelling aan asbest kan het risico op longkanker aanzienlijk verhogen, vooral bij rokers.

Herkennen van asbest

  • Uiterlijk: Asbest komt voor in verschillende vormen en kleuren, afhankelijk van het type en de toepassing. Het kan eruitzien als een harde, grijze cementachtige stof of een zacht, pluizig materiaal.
  • Leeftijd van het gebouw: Gebouwen die vóór de jaren 90 zijn gebouwd, hebben een grotere kans op asbesthoudende materialen.
  • Markeringen: Sommige asbesthoudende producten zijn gemarkeerd met waarschuwingen of labels.

Wat te doen bij vermoeden van asbest

Als je vermoedt dat er asbesthoudende materialen in je woning of werkplek aanwezig zijn, is het belangrijk om niet zelf te gaan sleutelen of verwijderen. Schakel een gecertificeerd asbestdeskundige in voor een professionele inspectie en veilige verwijdering van het materiaal.

Veiligheid voorop

Het veilig omgaan met asbest is van cruciaal belang om de gezondheid van jezelf en anderen te beschermen. Bij Asbestexperts bieden wij deskundig advies en professionele diensten voor het inspecteren en veilig verwijderen van asbesthoudende materialen.

Conclusie

Asbest was ooit een veelgebruikt materiaal vanwege de unieke eigenschappen, maar de gezondheidsrisico’s zijn nu goed gedocumenteerd. Het is belangrijk om asbesthoudende materialen door professionals te laten inspecteren en verwijderen om de veiligheid en gezondheid te waarborgen. Neem contact op met Asbestexperts voor meer informatie en hulp bij asbestproblemen.

Neem contact met ons op voor meer informatie en om een asbestattest aan te vragen.

Vond je dit artikel interessant? Vertel het verder!

Geschreven door

Jordan Rose

Gecertificeerd Asbestdeskundige

Contact

© 2024 ASBESTEXPERTS

BE 1004 689 970

Cookie Policy