Wat zijn menuiserite onderdakplaten?

menuiserite onderdakplaten

Menuiserite onderdakplaten

Menuiserite onderdakplaten zijn veel voorkomende bouwmaterialen die gebruikt worden in oudere woningen. Deze platen zijn gemaakt van een mengsel van cement en asbestvezels en werden vooral in de jaren 50 tot 80 veelvuldig toegepast. Ze zijn sterk en brandbestendig, wat ze destijds populair maakte als dakbedekking.

Kenmerken van Menuiserite Onderdakplaten

  • Samenstelling: Menuiserite platen bestaan uit cement vermengd met asbestvezels. Dit zorgt voor een stevige, duurzame plaat die goed bestand is tegen weersinvloeden.
  • Gebruik: Deze platen werden vaak gebruikt als onderdak of dakbeschot in woningen en andere gebouwen.
  • Voordelen: Destijds werden menuiserite platen geprezen om hun brandwerende eigenschappen en hun duurzaamheid.

Risico's van asbest in menuiserite onderdakplaten

Hoewel menuiserite platen destijds als innovatief werden beschouwd, is nu bekend dat asbestvezels ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als de platen beschadigd raken of verweren, kunnen de asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden. Dit kan leiden tot ernstige longziekten, zoals asbestose, mesothelioom en longkanker.

Herkennen van menuiserite onderdakplaten

  • Uiterlijk: Menuiserite platen hebben meestal een grijze kleur en een licht golvende structuur.
  • Leeftijd van het gebouw: Gebouwen die tussen de jaren 50 en 80 zijn gebouwd, hebben een grotere kans op menuiserite onderdakplaten.
  • Label of markering: Sommige platen kunnen gemarkeerd zijn met een label dat de aanwezigheid van asbest aangeeft.

Wat te doen bij vermoeden van asbesthoudende platen?

Als je vermoedt dat er menuiserite onderdakplaten in je woning aanwezig zijn, is het belangrijk om niet zelf te gaan sleutelen of verwijderen. Neem contact op met een gecertificeerd asbestdeskundige. Zij kunnen een professionele inspectie uitvoeren en indien nodig de asbest op een veilige manier verwijderen.

Veiligheid voorop

Het veilig verwijderen van asbesthoudende materialen is cruciaal om de gezondheid van jezelf en anderen te beschermen. Bij Asbestexperts staan we klaar om je te helpen met deskundig advies en professionele diensten voor het veilig verwijderen van asbesthoudende materialen.

Conclusie

Menuiserite onderdakplaten waren in het verleden een populair bouwmateriaal, maar de aanwezigheid van asbest maakt ze nu tot een gezondheidsrisico. Het is belangrijk om deze materialen door professionals te laten inspecteren en indien nodig veilig te laten verwijderen. Neem contact op met Asbestexperts voor meer informatie en hulp bij asbestproblemen.

Neem contact met ons op voor meer informatie en om een asbestattest aan te vragen.

Vond je dit artikel interessant? Vertel het verder!

Geschreven door

Jordan Rose

Gecertificeerd Asbestdeskundige

Contact

© 2024 ASBESTEXPERTS

BE 1004 689 970

Cookie Policy