Meest voorkomende asbestproducten

Asbest werd vroeger op grote schaal gebruikt vanwege zijn unieke eigenschappen, zoals hittebestendigheid en sterkte. Hoewel het gebruik van asbest nu verboden is, zijn er nog veel gebouwen en producten waarin asbest aanwezig is. Hier zijn enkele van de meest voorkomende asbestproducten waarop je moet letten:

1. Dakbedekking

Asbest werd vaak gebruikt in dakleien en golfplaten vanwege de duurzaamheid en weerbestendigheid. Controleer vooral oudere daken, want deze materialen kunnen bij verwering of beschadiging asbestvezels vrijgeven.

2. Vloertegels en vloerbedekkingen

Vinylvloertegels en bepaalde soorten linoleum kunnen asbest bevatten. Bij het verwijderen of beschadigen van deze vloeren kunnen asbestvezels vrijkomen.

3. Isolatiematerialen

Asbest werd veel gebruikt als isolatiemateriaal rond leidingen, boilers en ketels. Deze isolatie kan in de vorm van spuitisolatie, isolatieplaten of isolatiedekens zijn.

4. Cementproducten

Asbestcement werd gebruikt voor allerlei bouwmaterialen, waaronder golfplaten, dakpannen, gevelbekleding en rioolbuizen. Deze producten zijn vaak te herkennen aan hun harde, grijze uiterlijk.

5. Plafondplaten en verlaagde plafonds

Plafondtegels en verlaagde plafonds in gebouwen van vóór de jaren 80 kunnen asbest bevatten. Deze materialen kunnen bij veroudering of renovatie asbestvezels vrijgeven.

6. Brandwerende materialen

Asbest werd vaak gebruikt in brandwerende deuren, muren en plafonds vanwege zijn brandwerende eigenschappen. Bij renovatie of sloop van oudere gebouwen moet hier extra op gelet worden.

7. Kit en lijm

Bepaalde soorten kit en lijm, gebruikt voor het afdichten van ramen, deuren en sanitaire voorzieningen, kunnen asbest bevatten. Deze materialen kunnen bij verwering of verwijdering asbestvezels loslaten.

Gerelateerde blogpost

Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

Waarom een asbestattest?

Bij renovatie of verkoop van een gebouw is het belangrijk om te weten of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Een asbestattest helpt om deze risico’s in kaart te brengen en de juiste maatregelen te nemen. Dit is cruciaal voor de gezondheid van bewoners en gebruikers van het gebouw.

Veiligheid voorop met Asbestexperts

Bij Asbestexperts bieden wij deskundige begeleiding en ondersteuning bij het identificeren en veilig verwijderen van asbesthoudende materialen. Onze professionele diensten zorgen ervoor dat jouw project veilig en volgens de wettelijke richtlijnen verloopt.

Neem contact met ons op voor meer informatie en om een asbestattest aan te vragen.

Vond je dit artikel interessant? Vertel het verder!

Geschreven door

Jordan Rose

Gecertificeerd Asbestdeskundige

Contact

© 2024 ASBESTEXPERTS

BE 1004 689 970

Cookie Policy